Helicon - Opleidingen

Helicon MBO - 25258 Plant en groene leefomgeving entree

  1. Voorwoord

    Welkom bij de opleidingsgids van jouw opleiding!

    In deze opleidingsgids vind je informatie over jouw opleiding en over de examens. Ook staan er een aantal praktische zaken in, zoals informatie over geldzaken.

    Meer algemene informatie over hoe wij vormgeven aan onze opleidingen en over de examens staat in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van Helicon Opleidingen. Praktische informatie kun je vinden op MijnHelicon, zoals gedragsregels, informatie over verzekeringen, een overzicht van vakanties en wat te doen bij een klacht.

    We hebben ons best gedaan om in deze opleidingsgids de regels en regelingen eenvoudig en helder te formuleren. Als er zaken in staan die in tegenspraak zijn met de Onderwijs- en Examenregeling of het Studentenstatuut, dan gelden altijd de officiële regelingen.

  2. Contactpersoon

    Bij vragen over de Onderwijs- en Examenregeling of andere regelingen kun je terecht bij Bert Beekhof, b.beekhof@helicon.nl.  Voor specifieke vragen over examinering kun je terecht bij onze examensecretaris Jan Jacobs, j.jacobs@helicon.nl.

    We wensen je veel succes met je opleiding!

  3. Opleiding

    Naam

    kwalificatiedossier

    CREBO

    kwalificatiedossier

    Naam

    kwalificatie

    CREBO

    kwalificatie

    Niveau
    Entree 23192 Assistent plant of (groene) leefomgeving 25258 mbo entree

     

     

    Leerweg

    Duur

    opleiding

    Naam

    opleiding

    Naam

    specialisatie

    Beroepsopleidende leerweg (BOL) 1 jaar Plant en groene leefomgeving Niet van toepassing

     

     

     

     

     

     

  4. Persoonlijke gegevens

    Je staat ingeschreven bij Helicon MBO Nijmegen. Adreswijzigingen moeten zo snel mogelijk schriftelijk doorgegeven worden aan administratie@helicon.nl  geef daarbij ook aan of je alleen of samen met je ouders/verzorgers verhuist. Bij de servicebalie kun je een formulier ophalen of downloaden via MijnHelicon om wijzigingen op de juiste manier door te geven.

  5. Hoe leer je bij Yuverta?

    Voordat we ingaan op hoe jouw opleiding eruitziet, lees je hieronder eerst wat belangrijke pijlers zijn van ons onderwijs:

    Wat betekent dat voor jou?

    1. We juichen verschillen toe en gebruiken veel didactische variatie: binnen ons onderwijs is er ruimte voor verschillen. Niet elke student is hetzelfde en we proberen jou te raken in waar je écht enthousiast over bent. Didactische variatie betekent dat we op verschillende manieren lesgeven, zoals theorielessen en praktijklessen. En dat docenten in hun lessen verschillende werkvormen gebruiken.
    2. We leren in een contextrijke, betekenisvolle leeromgeving: dat betekent dat jouw leeromgeving zoveel mogelijk lijkt op de vakrichting (beroep) waar je voor wordt opgeleid en op situaties die je later in je werk tegen kunt komen.
    3. We stimuleren samenwerken, ondernemingszin en reflectie: in jouw opleiding is veel aandacht voor leren samenwerken, omdat wij geloven dat samenwerken belangrijk is om uitdagingen en problemen van nu en in de toekomst aan te pakken. Ondernemingszin zie je terug in je opleiding, omdat we je onder andere leren vooruit te denken en te vernieuwen. Reflectie betekent dat je in je opleiding bezig bent met feedback vragen, krijgen en geven om ervan te leren en jezelf steeds verder te verbeteren.
  6. Een opleiding op onze school

    Een opleiding bij MBO Nijmegen

    Tijdens je opleiding krijg je Integrale Beroeps Situaties (IBS-en) gericht op je toekomstig werkveld aangeboden.

    Helicon MBO Nijmegen biedt leerlingen uitdagend onderwijs. We dragen zorg voor een goede balans tussen leren van vakkennis, vakvaardigheden en houding en gedrag. Het vak en de beroepsomgeving is het instrument om het leren op gang te brengen.  De inhoud van het vak speelt een belangrijke rol in hoe wij het onderwijs vormgeven. We maken gebruik van levensechte opdrachten en we spelen in op de eisen en wensen van het werkveld.

    Met ons onderwijs willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op de keuzemomenten binnen je loopbaan.

    Daarom heeft loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) een belangrijke positie in ons onderwijs.

    Hiermee zijn de beroepsomgeving en het loopbaan leren de twee pijlers van ons onderwijs. Concreet betekent dit:

    • Ons onderwijs is themagestuurd en leerlingen werken binnen IBS-en (beroepssituatie is uitgangspunt);
    • ons onderwijs geeft leerlingen de gelegenheid zoveel mogelijk te leren in contextrijke situaties, praktijk in de school en de school in de praktijk.
    • Ons onderwijs biedt leerlingen een omgeving waarin zij zich veilig voelen om zich te ontwikkelen. Fouten maken mag, daarvan leren is een voorwaarde;
    • Ons onderwijs neemt de levensloopbaan van de leerling als uitgangspunt: leren, leven, werk zijn niet langer gescheiden fases in het leven van de leerling maar zijn er altijd en overal op ieder moment. Wij begeleiden leerlingen in de periode dat ze bij ons op school zijn bij de levensloopbaan en leren hen leren en keuzes te maken;
  7. Jouw school

    MBO Nijmegen is een actieve school waar je opleidingen kunt volgen op het gebied van Dier, Paraveterinair, Tuin en Landschapsinrichting, Maatschappelijke Zorg en Groen en Stad & Mens. Het leven vindt plaats in een omgeving waar dieren, tuinen, creativiteit en mensen centraal staan. Naast de theorielokalen beschikken we over een groot aantal praktijkruimtes. Zo hebben de leerlingen Paraveterinair praktijkles in de dierenartspraktijk, maken de leerlingen Dier gebruik van ons prachtige Dierenverblijf, ontwikkelen de leerlingen TLI zich praktisch in de Lanschapshal en de tuin en maken de leerlingen van MZG en Stad & Mens gebruik van onze prachtige tuin en de actieve omgeving.
     

    Waar vind je ons?

    De school ligt aan de Energieweg in Nijmegen, aan de rand van Stadspark West, ongeveer 3 km van het centraal station. Zeven keer per uur is er een directe busverbinding van het centraal station naar de Energieweg.

  8. Lestijden en lesrooster

    Op onze school werken we met een 60 minutenrooster:

    1e uur

    08.30 – 09.30 uur

    2e uur

    09.30 – 10.30 uur

    Pauze

    10.30 – 10.50 uur

    3e uur

    10.50 – 11.50 uur

    4e uur

    11.50 – 12.50 uur

    Pauze

    12.50 – 13.20 uur

    5e uur

    13.20 – 14.20 uur

    6e uur

    14.20 – 15.20 uur

    Pauze

    15.20 – 15.40 uur

    7e uur

    15.40 – 16.40 uur

    8e uur

    16.40 – 17.40 uur

    We proberen uitval van onderwijsactiviteiten uiteraard zoveel mogelijk te voorkomen. Uitgevallen onderwijsactiviteiten worden daar waar mogelijk op een ander tijdstip aangeboden.

    Je vindt je rooster en roosterwijzigingen op MijnHelicon bij de applicaties. Kijk dus zelf op MijnHelicon of er iets uitvalt!

  9. Opbouw van je opleiding

    Jouw opleiding is opgebouwd uit verschillende leerlijnen:

    1. Integrale beroepssituaties (IBS'en)
    2. Beroepspraktijkvorming (BPV)
    3. Algemeen vormend onderwijs (avo)
    4. Loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB)
    5. Keuzedelen

    Hieronder leggen we elk onderdeel verder uit:

  10. BOL- Integrale beroepssituaties (IBS'en) | BBL - Thema's

    We vinden het belangrijk dat jouw leeromgeving zoveel mogelijk lijkt op de vakrichting (beroep) waarvoor je wordt opgeleid en op situaties die je later in je werk tegen kunt komen. Daarom bestaat een belangrijk deel van jouw opleiding uit integrale beroepssituaties (IBS’en). In een IBS staat een bepaalde taak centraal die belangrijk is in jouw vakrichting. Een IBS bestaat uit allerlei onderwijsactiviteiten waarin je leert met die centrale taak om te gaan en je daarin te ontwikkelen.

    Het schooljaar is verdeeld in vier periodes. In elke periode heb je een of meer IBS’en. In het begin van de opleiding zijn de IBS’en kleiner. Hoe verder in de opleiding je komt, hoe groter de IBS’en worden en hoe minder IBS’en je in een periode hebt.

    Binnen een IBS krijg je ondersteunende vakken, zoals ICT, economie en science. Deze vakken helpen jou om op een juiste manier met de IBS om te gaan.

    Onder het kopje ‘Opleidingsplan’ staat een link naar een overzicht van alle IBS’en en ondersteunende vakken van jouw opleiding.

  11. Integrale beroepssituaties (IBS'en) of thema's bij ons op school

    Voor iedere Integrale Beroeps Situatie (IBS) is een leerlinghandleiding aanwezig. Hierin vind je alles wat je nodig hebt om goed met iedere IBS aan de slag te gaan, zoals:

    • de doelen waaraan je tijdens deze IBS werkt en de succescriteria waaraan je kunt zien dat je de doelen behaald hebt;
    • een uitleg over de situatie en het dilemma die in deze IBS centraal staan;
    • een projectomschrijving met daarin de opdracht, de leereenheden die bij deze IBS horen en de planning;
    • de deelopdrachten die je helpen de uiteindelijke opdracht te maken;
    • en natuurlijk het resultaat waaraan het project moet voldoen en hoe dat getoetst wordt.

    De leerlinghandleiding wordt in de eerste les(sen) uitgebreid met je doorgenomen en met vragen kun je altijd terecht bij het team van docenten.

  12. Beroepspraktijkvorming (BPV)

    Tijdens je opleiding loop je verschillende stages. In het mbo heet stage officieel Beroepspraktijkvorming (BPV).

    De BPV is verdeeld over verschillende periodes. Onder het kopje 'Opleidingsplan' op Yunet  kun je zien hoe de BPV van jouw opleiding is verdeeld over de jaren heen.

    Voordat een BPV-periode start, zoek je zelf een bedrijf waar je de BPV wil gaan doen. Van tevoren kijk je samen met school naar wat je in de komende BPV-periode wilt leren en wat voor soort bedrijf daar dan geschikt voor is. De BPV-opdrachten die je in een bepaalde periode uitvoert, sluiten aan bij de IBS’en die je in die periode volgt. Samen met school kijk je daarom ook naar wat voor bedrijf daarbij past.

    Op stagemarkt.nl kun je opzoeken of een bedrijf de juiste SBB-erkenning heeft voor jouw opleiding. SBB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Een van de taken van de SBB is de erkenning van BPV-bedrijven. Voor alle stages die je loopt geldt: het BPV-bedrijf moet erkend zijn voor het CREBO van de kwalificatie of de opleiding waarvoor je bent ingeschreven. Let hier dus goed op bij het zoeken naar een stageplaats. Wanneer een BPV-bedrijf niet de juiste erkenning heeft, tellen de uren die je daar maakt niet mee.

    Verdere informatie over de BPV staat op intranet. Daar staan onder andere filmpjes over hoe je je voorbereidt op de BPV, wat je van school mag verwachten en hoe je de administratie voor, tijdens en na je BPV regelt.

  13. BPV bij ons op school

    BPV (BeroepsPraktijkVorming) is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV kom je in aanraking met de beroepspraktijk. Je oefent veel handelingen en vaardigheden die bij jouw opleiding horen. Het ontwikkelen van de zogenaamde ‘competenties’ in de beroepscontext staan daarbij centraal. Je doet BPV op een door SBB erkend bedrijf. Die bedrijven kun je vinden op de site van stagemarkt. Als het BPV-bedrijf een SBB-erkenning heeft voor het domein Voedsel, natuur en leefomgeving dan is jouw stage officieel BPV en tellen je BPV-uren mee als onderwijstijd. In de praktijk zal jouw stagebedrijf ook het CREBO hebben van de opleiding die je volgt.

    Je laatste BPV-bedrijf moet in ieder geval SBB-erkend zijn voor het CREBO van het diploma dat je behaalt.

    Wat moet je regelen voor en tijdens een BPV?

    Je krijgt informatie van jouw school over de BPV. Je BPV moet goed geregeld en vastgelegd worden. De school legt daarover verantwoording af. De overheid controleert nauwgezet en jouw BPV-beoordeling telt uiteindelijk mee in de diplomering.

    1. Je meldt de BPV digitaal via het voorstelformulier. Het voorstelformulier moet minimaal 4 weken voor aanvang van de stage digitaal verstuurd zijn naar bpvmbonijmegen@helicon.nl Je ontvangt een ontvangstbevestiging wanneer het voorstelformulier is ontvangen. Helicon maakt een POK (praktijkovereenkomst) voor je.
    2. Je krijgt vanuit Helicon de POK in drievoud. Het is belangrijk dat jij en het BPV-bedrijf de POK (alle drie de documenten) ondertekenen. Ben je minderjarig? Laat de overeenkomst dan ook door je ouders/verzorgers tekenen. Een exemplaar is voor het bedrijf, een voor school en een voor jezelf. Stuur, uiterlijk een week voor de start van je BPV, de ondertekende POK (gescand) op naar bonoord@helicon.nl
    3. Op mijn Helicon vind je een urenrapportage en een verzekeringsdocument (info over hoe de verzekering via school is geregeld). Deze informatie is ook eenmalig opgenomen in de BPV werkmap. Je kunt de urenrapportage inscannen en mailen naar bonoord@helicon.nl Het origineel bewaar je zelf.
    4. Je de back office en je coach registreren of je BPV met een voldoende of onvoldoende afgesloten is.

    Meer informatie over BPV vind je in de BPV gids van jouw opleiding. Deze BPV gids staat op MijnHelicon. Aan het begin van het schooljaar krijg je uitgebreid uitleg van je coach over BPV.

    Klik hier voor de link naar MijnHelicon waar je de BPV informatie kunt vinden.

  14. Algemeen Vormend Onderwijs (AVO)

    AVO staat voor:
    Algemeen Vormend Onderwijs.
    Het zijn de vakken die je óók nodig hebt om je beroep goed uit te voeren.

    Het betreft de vakken:

    - Nederlands

    - Rekenen

    In deze vakken doe je ook examen. Deze vakken worden aangeboden in lessen van één uur en worden verzorgd door een AVO docent.

  15. Loopbaanbegeleiding (LOB) en Burgerschap

    Jouw loopbaan is het pad dat je aflegt in je leven en je werk. We vinden het belangrijk jou daarin goed te begeleiden, zodat je leert keuzes te maken. Met LOB leer je zelf aan het roer te staan van je ontwikkeling en je leert hoe je nu en in de toekomst met verschillende soorten (leuke en lastige) situaties om kunt gaan. Jij staat daarin centraal: jouw persoonlijke ontwikkeling met jouw eigen leervragen. Daarbij proberen we ook zoveel mogelijk aan te sluiten bij de IBS’en die je in die periode volgt.

    Bij LOB en Burgerschap ontwikkel je vijf loopbaancompetenties en doe je ervaring op binnen vijf burgerschapsdimensies. Dit doe je tijdens LOB-lessen, BPV en de IBS’en.

    Meer informatie staat bij ‘Begeleiding’.

  16. Loopbaanbegeleiding (LOB) en Burgerschap -informatie opleiding-

    Jouw loopbaan is het pad dat je aflegt in je leven en je werk. We vinden het belangrijk jou daarin goed te begeleiden, zodat je leert keuzes te maken. Met LOB (Loopbaan Orientatie en Burgerschap) leer je zelf aan het roer te staan van je ontwikkeling en je leert hoe je nu en in de toekomst met verschillende soorten (leuke en lastige) situaties om kunt gaan. Jij staat daarin centraal: jouw persoonlijke ontwikkeling met jouw eigen leervragen. 

  17. Wat zijn keuzedelen?

    Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsvakken en algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Je houdt je bezig met loopbaanoriëntatie en je werkt (BBL) of loopt stages (BOL). Dit zijn allemaal vaste onderdelen van je opleiding. Daarnaast heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vak, interesses, hobby’s of misschien wel toekomstdromen. Sommige keuzedelen vinden we zo belangrijk voor je opleiding dat je die altijd volgt. Je ziet hieronder welke keuzedelen er voor jouw opleiding beschikbaar zijn, met daarbij kort de inhoud van het lesprogramma.

    Je ontvangt in het eerste leerjaar informatie van je mentor/coach over welke keuzedelen je kunt kiezen in het 2e leerjaar. Heb je vragen? Stel ze gerust aan je mentor of coach.

  18. Keuzedelen binnen jouw opleiding

    In jouw opleiding wordt het keuzedeel solliciteren aangeboden.  

    Dit keuzedeel helpt je in de zoektocht naar werk. Het omvat het oriënteren op de arbeidsmarkt, het schrijven van een sollicitatiebrief en het voorbereiden en voeren van een sollicitatiegesprek.

  19. Internationalisering

    In onze opleidingen is ook plek voor internationalisering. Denk daarbij aan buitenlandse stage, vakwedstrijden, studentenuitwisselingen en internationale projecten en werkweken.

    Elk schooljaar gaan 300 tot 350 studenten van Helicon op een buitenlandse stage! Studenten die stagelopen binnen Europa kunnen gebruik maken van de Erasmus+-beurs. Je kunt natuurlijk ook stagelopen buiten Europa. Daar is vaak een visum voor nodig. Voor sommige landen duurt het aanvragen van een visum 4 tot 6 maanden. Dus wil je op stage buiten Europa? Begin dan op tijd met regelen! De coördinator buitenlandse stages kan je daarbij helpen.

  20. Internationalisering bij ons op school

    De coördinator van buitenlandse stages van jouw opleiding is Mijke Lub, my.lub@helicon.nl. Je kunt bij haar terecht voor informatie over en hulp bij het aanvragen van de Erasmus beurs, verzekeringen en het aanvragen van werkvergunningen en visa.

  21. Boeken en leermiddelen

    Benodigde schoolboeken en leermiddelen\

    Het aanschaffen van schoolboeken en andere leermiddelen loopt via Studers. Bij Studers kun je de benodigde schoolboeken huren en/of kopen. Boeken en leermiddelen die niet door Studers geleverd kunnen worden staan vermeld op de schoolnota. Deze wordt aan het begin van het schooljaar verstrekt.
    Naast de boeken van Studers werken we binnen de vakken Nederlands, Engels en rekenen met een digitaal studieprogramma. De leerling is verplicht deze programma’s bij de start van zijn/haar opleiding aan te schaffen.

    Vibe

    Vibe is een onderwijsnetwerk waarvan je gebruik kunt maken je vind daar onder andere lesmaterialen uit een leermiddelenbank. Je komt in Vibe via de applicaties hier op MijnHelicon.

    Bij aanvang van je opleiding wordt in de eerste weken uitleg gegeven over het gebruik van e-mail, waarvoor je een eigen school account krijgt. Er wordt ook uitleg gegeven over het gebruik van Vibe. Dat is een onderwijsnetwerk waar jij gebruik van kunt maken.

    Deze informatie staat ook op MijnHelicon.

  22. Vrijstellingen

    Er is een verschil in vrijstelling van onderwijs en vrijstelling van examinering.

  23. Vrijstelling van onderwijs

    Op basis van een Ervaringscertificaat of van resultaten uit je vooropleiding kun je misschien vrijstelling krijgen voor een of meer onderdelen van je opleiding. Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt? Dan kun je een schriftelijk verzoek indienen bij de onderwijscommissie. Je mentor/coach kan je vertellen hoe dat werkt.

    De onderwijscommissie besluit vervolgens of de vrijstelling wordt toegekend. Vrijstelling voor een of meer onderdelen van het opleidingsprogramma is mogelijk als voor jou de minimale wettelijke onderwijstijd gerealiseerd kan worden door:

    • een individueel programma te bieden met een verkorte opleidingsduur;
    • of een alternatief opleidingsprogramma met extra programmaonderdelen te bieden.

    Vrijstellingen en de afspraken daarover worden vastgelegd in een bijlage bij de onderwijsovereenkomst.

    Krijg je vrijstelling voor een of meer onderdelen van het opleidingsprogramma? Dan zul je daar over het algemeen wel examen in moeten doen. Meer daarover lees je onder het kopje 'Vrijstelling van examinering'.

  24. Vrijstelling van examinering

    Heb je vrijstelling gekregen voor een of meer onderdelen van het opleidingsprogramma? Dan betekent dat niet automatisch dat je in die onderdelen geen examen hoeft te doen. Een mbo-diploma is een bewijs dat je alle exameneisen beheerst. Vandaar dat je in principe altijd via een examen moet bewijzen dat je iets nog steeds beheerst. 

    In sommige gevallen is vrijstelling van examinering wel mogelijk. Vrijstellingen van examinering worden verleend door de centrale examencommissie. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een vrijstelling en hoe je deze aan kunt vragen? Kijk dan op MijnHelicon > Ga snel naar > Examenoverzicht > Vrijstellingen.

  25. Vrijstelling van examinering per niveau

    Niet van toepassing voor de entreeopleiding.

  26. Ziek- en betermelden

    Ziek- en betermelden

    Geef je ziekmelding voor 9.00 uur telefonisch door. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan moet een ouder/verzorger je telefonisch ziek melden. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun je jezelf ziek melden. Ga je ziek naar huis dan geef je dit door bij de receptie of bij de verzuimconsulent Elaine Diaz, in kantoor 0.21.

    Betermelden

    Na een ziekmelding volgt ALTIJD een betermelding. Je moet je beter melden voordat je de les in gaat. Beter melden doe je bij de receptie of bij de verzuimconsulent, Elaine Diaz, zij is te vinden in kantoor 0.021. Vergeet dit niet!

    Afspraak bij schoolarts

    De zorgcoördinator (mevrouw Susan ter Steege) kan in overleg met je coach bij regelmatig ziek melden besluiten een afspraak voor je te maken bij de schoolarts. Let op deze afspraak is verplicht.

    Deze informatie over ziek- en betermelden vind je ook op MijnHelicon.

  27. Verlof aanvragen

    Er zijn wettelijke normen met betrekking tot leerplicht, die scholen verplichten aan- en afwezigheid op school te registreren. Als je 16 uur of meer ongeoorloofd afwezig bent zullen wij als school hier een melding van maken bij de leerplichtambtenaar of DUO. Klik hier voor de procedure. Het is belangrijk dat je een verlofaanvraag goed laat registreren. Indien je ongeoorloofd afwezig bent ontvangen jij en je coach hierover een mail van de verzuimcoördinator.

    Hoe vraag ik verlof aan?

    Vraag het verlof minimaal 1 week voor aanvang aan via de mail: mnverlof@helicon.nl,
    Ben je jonger dan 18 jaar, dan moet een ouder of verzorger verlof voor jou aanvragen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan kun je dit zelf aanvragen.
    Bekijk ook de procedure voor het aanvragen van verlof.

    Wat moet je vermelden bij je aanvraag:

    • Naam
    • Geboortedatum
    • Klas
    • Coach
    • Reden van de aanvraag
    • De datum van het verlof en welk(e) lesuur of lesuren je afwezig bent
    • Bewijsstuk waaruit je afspraak blijkt waarvoor je verlof aanvraagt

    Aanvragen waarbij gegevens ontbreken worden niet behandeld en retour gestuurd.

    Zorg ervoor dat je het bewijsstuk  voor de aanvraag meestuurt (denk aan afspraak huisarts, tandarts, uitnodiging bruiloft, begrafenis, bewijs voor deelnemen  aan rijexamen enz). De verzuimmedewerker / coördinator laat je via de mail weten of je aanvraag akkoord is. Bij specifieke aanvragen wordt er overleg gepleegd met de coach.

    Waar vind ik de verzuimconsulent?

    Voor vragen  m.b.t. verzuim kun je terecht bij de verzuimconsulent, Elaine Diaz. Je kunt haar vinden in 0.21

    Inzien eigen verzuim in Eduarte

    In Eduartekun je je eigen verzuim inzien. Ga naar je Rooster (applicatie hier op MijnHelicon). Kies voor Klassenboek – Mijn Afwezigheden. Voer het tijdsbereik in (de periode die je wilt zien). Wil je hiervan een lijst, kies dan voor “lijst afwezigen”.

    Te laat

    Te laat, meld jezelf bij de receptie, zodra je op school bent. Dit doe je voordat je de les ingaat.

    Verzuim van uw zoon of dochter bij Helicon MBO Nijmegen

    Binnen Helicon MBO Nijmegen kennen we geoorloofd en ongeoorloofd verzuim. Klik hier voor de uitleg over geoorloofd en ongeoorloofd verzuim.

    Deze informatie staat ook op MijnHelicon.

  28. Begeleiding bij het leren

    Begeleiding door je mentor/coach
    De mentor/coach is het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders. Met vragen over school- en BPV-zaken kun je bij de mentor/coach terecht.

    De mentor/coach geeft het mentor-/coachuur en begeleidt jou bij je voortgang en ontwikkeling. Hij leert je na te denken over je ontwikkeling en stimuleert je om voor jezelf leervragen te formuleren.

    Minimaal drie keer per jaar voert de mentor/coach een voortgangsgesprek met jou. Jullie bespreken dan hoe het met je gaat, hoe je ervoor staat in je opleiding en in je persoonlijke ontwikkeling. Het eerste voortgangsgesprek heb je op de kennismakingsbijeenkomst voor de start van het schooljaar of na een aantal schoolweken. Het tweede voortgangsgesprek vindt halverwege het schooljaar plaats.
    Jullie bespreken je voortgang en ontwikkeling wat betreft alle leeractiviteiten die je hebt uitgevoerd (op school, BPV en daarbuiten). Je mentor/coach en jij verzamelen daarvoor feedback van verschillende betrokkenen, onder andere van je BPV-bedrijf. Ook maken jullie afspraken over vervolgacties. Halverwege het schooljaar krijg je in jouw voortgangsgesprek een voorlopig studieadvies. Als het nodig is, worden hier concrete vervolgafspraken gemaakt. Na 1 mei krijg je je definitieve studieadvies. Meer informatie vind je bij ’Beoordeling’ onder het kopje ‘Studievoortgang en studieadvies’.
    De voortgangsgesprekken vinden plaats buiten de ingeroosterde lessen om. Je mentor/coach en jij plannen de voortgangsgesprekken samen in.

    Daarnaast kan de mentor/coach je uitnodigen voor een gesprek als hij vindt dat daar een aanleiding voor is, bijvoorbeeld als je resultaten tegenvallen of hij denkt dat het misschien niet goed met je gaat.

    Je mentor/coach en de andere docenten die in een periode les aan je geven volgen jouw ontwikkeling tot beginnend beroepsbeoefenaar. Zij kijken vanuit hun eigen deskundigheid naar jouw ontwikkeling en spreken daar vanuit deze deskundigheid een oordeel over uit.

    Je hebt zelf ook een rol in de begeleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling, je leervragen en het vastleggen van je leervragen in doelen. Je denkt steeds na over je ontwikkeling, stelt hulpvragen en je verzamelt bewijzen die jouw ontwikkeling zichtbaar maken. Hoe langer je de opleiding volgt, hoe meer je zelf verantwoordelijk wordt voor je leerproces.

    Loopbaanontwikkeling en –begeleiding (LOB) en Burgerschap

    Tijdens LOB-lessen ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, wat wil ik, hoe ga ik dat doen, waar ga ik dat doen en wat is mijn netwerk. Ook oriënteer je je op het beroepenveld, de sector waar je wilt gaan werken en op je toekomst: of je verder wil studeren of gaan werken. Naast LOB-lessen voer je loopbaanreflectiegesprekken. In deze gesprekken blik je terug op jouw ervaringen. Je maakt keuzes en bepaalt vervolgstappen voor jouw loopbaan.

    Ook leer je bij LOB-lessen kritisch denken. Dit doen we door je in aanraking te brengen met actuele vraagstukken die spelen in de samenleving en in jouw vakgebied.

  29. Begeleiding -informatie opleiding-

    Als leerling leer jij je hele leven en loopbaan. Dat doe je ook een tijdje bij ons op school. De school maakt dit mogelijk door tijd, deskundigheid en instrumenten in te zetten. Studeren op een middelbare beroepsopleiding (mbo) is misschien voor jou even wennen. Je werkt zelfstandig en je hebt een eigen verantwoordelijkheid. Goede informatie, studiebegeleiding en persoonlijke ondersteuning zijn daarom heel belangrijk. We geven zoveel mogelijk (individuele) begeleiding. De docenten zijn direct betrokken bij jouw begeleiding. Dat geldt ook voor jouw coach, die je begeleidt in je voortgang en ontwikkeling. Samen kijk je regelmatig hoe de ontwikkeling van je vak- en persoonlijke competenties vordert. We gaan er vanuit dat iedereen altijd aanwezig is. Is dit niet het geval, dan nemen we contact met jou of je ouders/verzorgers op over de reden van je afwezigheid.

    Wij begeleiden je bij jouw leerproces, dat doen we vanuit verschillende rollen, mensen en taken:

    1. Coach: dit is een docent die je begeleidt en daartoe bekwaam is. De coach heeft zicht op jouw, totale functioneren (zowel op school als in de praktijk). Je coach leert je na te denken over je ontwikkeling en stimuleert je aan de hand daarvan zelf leervragen te formuleren. Naarmate je opleiding en je ontwikkeling vordert, word je meer zelfverantwoordelijk voor jouw leerproces. De coach stimuleert je in deze fase je grenzen op te zoeken en die te verleggen. Ook begeleidt hij je om een duidelijk toekomstbeeld te krijgen en dit ook echt waar te maken. Naast wekelijks een klassikaal uur coaching heb je standaard per jaar twee gesprekken met je coach over je studievoortgang. Tevens zal je coach, een andere docent of begeleider je op de BPV bezoeken.
    2. Docent / praktijkopleiders: de docenten en praktijkopleiders met wie je te maken krijgt, verzorgen de verschillende lessen. Iedere docent maakt deel uit van een team. 
    3. Leerling: je bent zelf verantwoordelijk voor je competentieontwikkeling en je leervragen en om deze in doelen vast te leggen Je denkt voortdurend na over je ontwikkeling, stelt hulpvragen en je verzamelt bewijzen die jouw ontwikkeling zichtbaar maken.

    Deze drie partijen zijn samen verantwoordelijk voor het onderwijsresultaat van jou als leerling. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij de mate van eigen verantwoordelijkheid en zelfsturing van jou gedurende de opleiding toeneemt.

    De mentor/coach van jouw opleiding is Joan van den Elsen.

  30. Begeleiding bij BPV

    Tijdens de BPV heb je te maken met twee begeleiders: de praktijkopleider en de BPV-begeleider.

    Praktijkopleider
    De praktijkopleider van het bedrijf is degene die iedere dag voor jou aanspreekbaar is en vaak op dezelfde werklocatie als jij aanwezig is. Hij informeert je over de BPV-plaats, de werksituatie en wat je moet doen. Daarnaast helpt de praktijkopleider je met je BPV-opdrachten. Je hebt regelmatig overleg met je praktijkopleider over:
    • wat er goed gaat en waarom,
    • wat er minder goed gaat en waarom,
    • wat je wil/moet verbeteren en hoe je dat gaat doen.

    BPV-begeleider
    De BPV-begeleider begeleidt je vanuit school tijdens je BPV. De BPV-begeleider heeft aan het begin van de BPV telefonisch contact met het BPV-bedrijf en komt per BPV-periode een keer op BPV-bezoek. Samen bespreken jullie wat er goed gaat en waar je de komende periode nog aan wil of moet werken.

  31. BPV-coördinator van mijn opleiding

    De BPV-coördinator van jouw opleiding is Jeroen van der Loop.
  32. Persoonlijke begeleiding

    Zorgcoördinator
    Heb je behoefte aan extra persoonlijke begeleiding omdat het op school of privé niet zo lekker loopt? Dan kun je met je mentor/coach bespreken of het goed is om een afspraak te maken met de zorgcoördinator.

    Extra begeleiding en ondersteuning
    Tijdens de intake is met je besproken of je extra begeleiding/ondersteuning nodig hebt, bovenop de basisbegeleiding door de mentor/coach en andere docenten. Denk daarbij aan trainingen van sociale vaardigheden, faalangst, concentratie en taakaanpak. Afspraken daarover zijn vastgelegd in het Ontwikkelingsperspectief (OPP) dat jij en de school hebben getekend.
    Blijkt tijdens de opleiding dat je extra begeleiding/ondersteuning nodig hebt, bovenop de basisbegeleiding? Dan ga je daarover in gesprek met school en worden afspraken daarover alsnog vastgelegd in een in OPP.

  33. Persoonlijke begeleiding op mijn vestiging

    Als leerling krijg je ondersteuning tijdens je opleiding. Bijvoorbeeld van je coach. Ondersteuning vindt met name plaats in de lessen. Soms heb je extra ondersteuning nodig. Je coach is altijd je eerste aanspreekpunt voor jou.  Hij of zij kan je als het nodig is doorverwijzen naar bijvoorbeeld het Intern Zorg Team (ZIT).  Lees op helicon.nl meer over ondersteuning.

    Intern Zorg Team (ZIT)

    Er is op onze school een Intern Zorg Team (ZIT) dat wekelijks bij elkaar komt. In dit ZIT worden leerlingen besproken die extra zorg nodig hebben of bij wie een duidelijke hulpvraag naar voren is gekomen.

    Coaches, docenten en onderwijsondersteunend personeel, maar ook ouders/verzorgers van minderjarige leerlingen kunnen leerlingen bij de zorgcoördinator aanmelden. Het ZIT bekijkt welke hulp er op zo’n kort mogelijke termijn geboden kan worden. Eventueel kan een leerling doorverwezen worden naar het ZorgAdviesTeam (ZAT).

    ZorgAdviesTeam (ZAT)

    In het ZorgAdviesTeam is regelmatig overleg tussen de school en onze schoolarts, de leerplichtambtenaar, het Bureau Jeugdzorg, schoolmaatschappelijk werk en politie. De bedoeling is om probleemsituaties al in een vroeg stadium te onderkennen en waar nodig hulp te bieden. Eventueel wordt contact gezocht met derden, zoals de ambtenaar leerplichtzaken van de gemeente waar de leerling staat ingeschreven. Voor leerlingen van 16 en 17 jaar geldt een kwalificatieplicht.Dus dit geldt ook voor het mbo. Uiteraard wordt, vanwege het recht op privacy, vertrouwelijk en voorzichtig omgegaan met de informatie. Als een leerling met naam besproken worden in het ZAT, is vooraf toestemming van de leerling nodig. Bij minderjarige leerlingen is vooraf toestemming van de ouders/verzorgers nodig.

    Schoolmaatschappelijk werk

    Leerlingen over wie de school zich zorgen maakt, kunnen bij de schoolmaatschappelijk werker terecht. Samen met de leerling wordt gezocht naar een oplossing, de nodige informatie of een vervolg hulptraject.

    Verwijsindex

    Onze school is aangesloten bij de verwijsindex. De verwijsindex is een landelijk registratiesysteem waarin professionals van verschillende organisaties en instellingen (bijvoorbeeld zorgcoördinatoren in het onderwijs, begeleiders en hulpverleners) een signaal kunnen afgeven wanneer zij zich zorgen maken over de ontwikkeling van een jongere. Wanneer meerdere hulpverleners een signaal over dezelfde jongere afgeven in de verwijsindex, dan krijgen zij elkaars contactgegevens. Zo kunnen professionals elkaar makkelijk en sneller vinden en beter afstemmen en samenwerken in de hulpverlening van jongeren. Alle leerlingen die in het ZAT-overleg worden besproken, worden door onze school geregistreerd in de verwijsindex. Als leerlingen of bij minderjarigheid hun ouders/verzorgers een toestemmingsverklaring voor het ZAT hebben ingevuld, dan geven ze daarmee tevens toestemming om informatie uit te wisselen met andere instanties die het kind in de verwijsindex hebben geregistreerd.

    Schoolveiligheidsplan

    Om op school prettig en efficiënt te kunnen leren is er een prettige en veilige sfeer op school nodig. Helicon heeft daarom een schoolveiligheidsplan. Een hulpmiddel voor een goed en veilig klimaat op school. In het schoolveiligheidsplan staan afspraken en acties rondom fysieke veiligheid, zoals veiligheid in het gebouw en wat de te doen bij calamiteiten. Ook staan er afspraken in over sociale veiligheid. Denk hierbij aan verzuim, pesten, privacy en klachten.

    Deze informatie over persoonlijke begeleiding op jouw vestiging vind je ook op MijnHelicon.

  34. Begeleiding bij studie- en beroepskeuze

    Hieronder kun je lezen bij wie je terechtkunt met je vragen over andere opleidingen (binnen en buiten Yuverta), doorstromen binnen je opleiding naar een ander niveau (voor zover mogelijk op jouw school), doorstromen naar het hbo en over studiefinanciering en tegemoetkoming in je studiekosten.

  35. Begeleiding bij studie- en beroepskeuze Contactpersoon op mijn vestiging

    Studieloopbaanbegeleiding

    Naast aandacht voor de schoolloopbaan is er ook uitgebreid aandacht voor de loopbaan na de school. Deze specifieke hulp wordt geleverd door de coaches.

    Studieloopbaanbegeleiding en LOB-doelen (loopbaanoriëntatie en begeleiding):

    • De leerling weet wat hij/zij wil in de opleiding en leert beargumenteerde keuzes te maken voor BPV, differentiatie en keuzevakken.
    • De leerling neemt verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces (plannen).
    • De leerling verantwoordt de vorderingen in het eigen leerproces (feedback en reflectie).
    • De leerling kan sturen op zijn beroepsontwikkeling na de studie. De leerling kent en ontwikkelt zijn eigen competentieprofiel.
    • Burgerschap is geïntegreerd in studieloopbaanbegeleiding

  36. BOL - Integrale beroepssituaties (IBS’en) | BBL - Thema's

    Bij de start van een IBS informeren we je over wat je moet kennen en kunnen bij de afronding van de IBS. Ook geven we aan hoe dit beoordeeld zal worden.

    Tijdens het werken aan een IBS word je diagnostisch beoordeeld om de voortgang in beeld te hebben, zodat je op basis daarvan kunt bijstellen.

    Elke IBS wordt afgerond met drie (verschillende vormen van) afsluitende beoordelingen. De ene beoordeling kan zwaarder meewegen dan de andere. Daarnaast kan zijn vastgesteld of er een ondergrens is voor een beoordeling (bijvoorbeeld minimaal een 4). Dit kan per IBS anders zijn. Meer informatie kun je vinden in de studiewijzer van de IBS.
    Het gemiddelde (afhankelijk van de weging) van de afsluitende beoordelingen is jouw eindcijfer van de IBS.

    Als je het hele opleidingsprogramma voldoende hebt afgerond, sluit je de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Meer informatie staat bij Examens en diploma.

  37. Integrale beroepssituaties (IBS'en) of thema's -informatie opleiding-

    Bij de start van een IBS word je geïnformeerd over wat je moet kennen en kunnen bij de afronding van de IBS. Ook geven we aan hoe dit beoordeeld zal worden.

    Tijdens het werken aan een IBS, word je diagnostisch beoordeeld om de voorgang in beeld te hebben zodat je op basis daarvan kan bijstellen.

    Elke IBS wordt afgerond met drie (verschillende vormen van) afsluitende beoordelingen. De ene beoordeling kan zwaarder meewegen dan de andere. Daarnaast kan zijn vastgesteld of er een ondergrens is voor een beoordeling (bijvoorbeeld minimaal een 4 voor een beoordeling). Dit kan per IBS anders zijn. Dit is vastgelegd in een PvTA (Plan van Toetsing en Afsluting).

    Het gemiddelde (afhankelijk van de weging) van de afsluitende beoordelingen is jouw eindcijfer voor de IBS. Dit cijfer moet voldoende zijn.

    Je sluit de IBS-en aan het einde van de opleiding af met een Beroepsproeve, meer informatie hierover kan je vinden in de examengids.

  38. Ondersteunende vakken

    De ondersteunende vakken worden diagnostisch getoetst. Deze toetsen laten je zien of je op de goede weg bent, wat je al kent en kunt en wat je nog moet leren.

  39. Nederlands en rekenen

    Per periode wordt Nederlands afgerond met één afsluitende beoordeling met een cijfer op referentieniveau.

    Per periode wordt Engels afgerond met één afsluitende beoordeling met een cijfer op referentieniveau.

    Per periode wordt rekenen afgerond met één afsluitende beoordeling met een cijfer op referentieniveau.

    Taal en rekenen sluit je af met een examen. Meer informatie hierover kan je vinden in de examengids.

  40. Nederlands, rekenen en Engels

    Nederlands bestaat uit de vaardigheden Luisteren, Lezen, Spreken, Gesprek voeren en Schrijven. Elke vaardigheid wordt getoetst en per vaardigheid krijg je een cijfer. De beoordelingen van Nederlands tellen mee bij de toelating tot het examen.

    Rekenen bestaat uit de domeinen Getallen, Verhoudingen, Meten en Meetkunde en Verbanden. Elk domein wordt getoetst en per domein krijg je een cijfer. De beoordelingen van Rekenen tellen mee bij de toelating tot het examen.

  41. Loopbaanbegeleiding (LOB) en Burgerschap

    LOB wordt getoetst. Deze toetsen laten je zien of op de goede weg bent, wat je al kent en kunt en wat je nog moet leren.

  42. BPV -informatie opleiding-

    Meer informatie over de BPV beoordeling vind je in de BPV gids van jouw opleiding.

    Op MijnHelicon kun je de BPV gids van jouw opleiding vinden.

  43. Keuzedelen

    Tijdens een keuzedeel zijn er diagnostische beoordelingen. Nadat je een keuzedeel hebt afgerond, doe je er examen in. Om je diploma te halen, moet je de examens voor de keuzedelen wel afleggen maar je kunt er niet op zakken.

    De naam van een behaald keuzedeel komt op je diploma te staan. Op de resultatenlijst bij het diploma komen de behaalde en niet-behaalde keuzedelen te staan (naam keuzedeel en resultaat van het keuzedeel).
  44. Studievoortgang en studieadvies

    Studieresultaten
    Je studievoortgang wordt per leerlijn getoetst en - op LOB en Burgerschap na - met een cijfer beoordeeld. Je studieresultaten worden in EduArte geregistreerd en kun je altijd inzien via MijnHelicon.

    Studievoortgang en voorlopig studieadvies
    Resultaten en beoordelingen zijn in te zien in ons digitale leerlingvolgsysteem Eduarte. Daarnaast ontvang je halverwege het schooljaar een voorlopig studieadvies. Het voorlopige studieadvies is gebaseerd op de bevindingen en feedback van docenten over jouw studievoortgang.
    Wij kijken naar de ontwikkeling van iedere individuele leerling en bepalen wat nodig is om de opleiding succesvol af te ronden. Hierbij kijken we niet alleen naar behaalde vakken, maar ook naar beroeps- en studiehouding en aanwezigheid. Je voert hier regelmatig gesprekken over met je mentor/coach en deze gesprekken worden ook vastgelegd.

    Dringend studieadvies leerjaar 1
    In het eerste leerjaar leg je de basis voor de rest van je opleiding. Aan het einde van leerjaar 1 krijg je een dringend studieadvies over het vervolgen van je opleiding. Ook het dringend studieadvies is gebaseerd op de bevindingen van docenten over jouw studievoortgang. Alleen in het eerste jaar is een negatief dringend studieadvies mogelijk.
    (Dringende) studieadviezen worden gegeven door de onderwijscommissie bestaande uit alle docenten die een deel van het opleidingsprogramma hebben verzorgd.

    De volgende dringende studieadviezen kunnen worden gegeven voor opleidingen die langer dan een jaar duren:
    Positief

    • Doorgaan naar een volgend leerjaar.
    • Doorgaan naar een volgend leerjaar op hetzelfde niveau, met herstelwerk.
    • Doorgaan naar een volgend leerjaar op een ander niveau (eventueel met herstelwerk).

    De onderwijscommissie bepaalt het herstelwerk aan het einde van het schooljaar.
    Als je een positief studieadvies krijgt, ga je door met je opleiding. Dit betekent dat je alle IBS'en en andere vakken voldoende hebt afgesloten of dat deze volgens de onderwijscommissie op redelijke termijn te behalen zijn. Wij gaan ervan uit dat je, na een positief studieadvies, de opleiding binnen de standaardduur kunt afronden. Uiteindelijk moet je dus al je IBS'en en andere vakken hebben behaald.

    Negatief dringend

    • Uitstroom uit de opleiding.

    Het volgende geldt voor opleidingen die meer dan een jaar duren:
    Studieadvies leerjaar 2, 3 en 4

    • Doorgaan naar een volgend leerjaar.
    • Doorgaan naar een volgend leerjaar, met herstelwerk.
    • Advies om te stoppen met de opleiding.
  45. Herkansingen

    Diagnostische beoordelingen kun je niet herkansen. Ze zijn immers bedoeld om van te leren en je voor te bereiden op jouw afsluitende toetsen. De docent bespreekt deze toetsen uitgebreid na met de klas of je bespreekt ze met je medeleerlingen in de klas. Deze feedback helpt jou in je leerproces.

    Afrondende beoordelingen kun je wel herkansen:

    • Per IBS mag je een van de drie afsluitende beoordelingen een keer herkansen.
    • Voor Nederlands mag je de afsluitende beoordeling een keer per periode herkansen.
    • Voor rekenen mag je de afsluitende beoordeling een keer per periode herkansen.
    • Niveau 4: voor Engels mag je de afsluitende beoordeling een keer per periode herkansen. (alleen niveau 4 opleidingen hebben standaard Engels in de opleiding)
    • Voor LOB mag je de afsluitende beoordeling een keer per periode herkansen.
    • BPV wordt niet herkanst, behalve als daar door onvoorziene omstandigheden aanleiding toe is. De onderwijscommissie bepaalt of je BPV kunt herkansen.
    • In keuzedelen doe je examen. Daar mag je herexamen in doen.

    Aan het eind van het schooljaar wordt bekeken wat je allemaal hebt behaald of niet hebt behaald.
    Op basis daarvan wordt gekeken hoeveel herstelwerk je meeneemt naar het volgend schooljaar.

    In alle gevallen van herkansing geldt dat het hoogst behaalde cijfer telt. Bij ongeoorloofde afwezigheid tijdens het eerste beoordelingsmoment maak je automatisch gebruik van de herkansing. Je krijgt daarna geen mogelijkheid voor nog een herkansing.

  46. Diploma

    Je komt in aanmerking voor een diploma als je aan de volgende drie voorwaarden hebt voldaan:

    1. Je hebt je examens gehaald.
    2. Je hebt voldaan aan de inspanningsverplichting van LOB.
    3. Je BPV-beoordelingen zijn voldoende.

    Omdat je in 2016-2017 start met een opleiding hoef je de examens voor de keuzedelen niet te behalen. Je moet de examens wel afleggen.

    Zoals het er nu naar uitziet, geldt dit ook voor je examen rekenen. Het kan dat de Minister van Onderwijs de regels hiervoor tijdens jouw opleiding verandert. We zullen je dan zo snel mogelijk hierover informeren.

    Bij je diploma ontvang je een resultatenlijst waarop de resultaten van de verschillende examenonderdelen staan.

    Keuzedelen die je hebt behaald, komen op je diploma en resultatenlijst te staan. Keuzedelen die je niet hebt behaald komen niet op je diploma te staan, wel op je resultatenlijst.

  47. Na je diploma

    Na het behalen van je diploma kun je op zoek gaan naar een baan. Ook kun je beginnen aan een vervolgopleiding bij een (andere) mbo-onderwijsinstelling of, als je een niveau 4-diploma hebt behaald, een hbo-instelling. Informatie over vervolgopleidingen kun je krijgen bij je studieloopbaanbegeleider. Het kan dat je studieloopbaanbegeleider je doorverwijst naar bijvoorbeeld een decaan of studieadviseur. Informeer je tijdig, want soms is er een sluitingsdatum voor inschrijving bij de vervolgopleiding.

    Vertaling diploma
    Misschien ga je na je opleiding naar het buitenland en wil je je diploma laten vertalen? Alleen beëdigde vertalers kunnen een geldige vertaling maken. Als je jouw diploma wilt laten vertalen, kun je zelf contact opnemen met een beëdigd vertaler bij jou in de buurt.

    Certificaatsupplement
    Bij SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) kun je een certificaatsupplement aanvragen. Dit is een inhoudelijke beschrijving van jouw opleiding. Deze zijn gratis en beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Klik op de link voor meer informatie: certificaatsupplement.

    Erkenning diploma in het buitenland
    Wanneer je naar het buitenland gaat voor werk of studie, is het belangrijk dat je opleidingsdocumenten daar worden erkend. Je moet kunnen aantonen dat je Nederlandse diploma een officieel document is. Veel landen vragen bij erkenningsverzoeken om gelegaliseerde documenten. Dat wil zeggen dat een officiële Nederlandse instantie moet aangeven dat het officiële documenten zijn die kloppen. In Nederland is deze officiële instantie de afdeling ‘Diploma-erkenning en Legalisatie van DUO’. Klik op de link voor meer informatie: erkenning diploma in het buitenland.

  48. Niet meteen geslaagd

    We hopen natuurlijk dat je je opleiding (inclusief de BPV) binnen de tijd afrondt en je al je examens haalt. Hoe lang jouw opleiding duurt, staat in de onderwijsovereenkomst (OOK) die we voor de start van de opleiding met elkaar hebben afgesloten. In de onderwijsovereenkomst (OOK) staat een einddatum, meestal is dat 31 juli. Is de einddatum van de onderwijsovereenkomst (OOK) verstreken en ben je nog niet geslaagd? Dan kun je je vanaf 1 augustus opnieuw inschrijven en doorgaan voor hetzelfde diploma op hetzelfde niveau.

    Dat kan op de volgende manieren:

    Opnieuw inschrijven in de BOL

    1. Je schrijft je per 1 augustus opnieuw in als BOL-student. Dat kan als:

    a. Je nog onderwijs en/of onderwijs-BPV volgt. Je volgt dan een onderwijs- en/of BPV-programma op maat dat zo kort mogelijk duurt. 

    b. Je vóór de einddatum van de onderwijsovereenkomst (OOK) geen gebruik hebt kunnen maken van twee examengelegenheden door ziekte/beperking (lichamelijk en/of psychisch). Volg je vanaf 1 augustus geen onderwijs en/of onderwijs-BPV meer en hoef je alleen nog examenonderdelen af te leggen? Dan mag je toch opnieuw ingeschreven worden in de BOL.

    Je volgt het onderwijs- en/of BPV-programma. Ook doe je mee aan de nog niet behaalde examens. Resultaten van al behaalde examens blijven geldig tot het einde van de normale studieduur plus 2 jaar. Verder moet je lesgeld betalen en heb je recht op studiefinanciering en studentenreisproduct.

    Inschrijving als examendeelnemer (extraneus)

    Je schrijft je per 1 augustus in als examendeelnemer als je vanaf 1 augustus geen onderwijs en/of onderwijs-BPV meer volgt, je alleen nog een of meer examenonderdelen moet afleggen en 1b niet voor jou geldt.

    Je legt de nog niet-behaalde examens af. Je krijgt in principe tot 1 januari de tijd om je examenonderdelen af te leggen, de inschrijving als examendeelnemer loopt dus niet over een heel schooljaar. De examenorganisatie van de vestiging kan hiervan afwijken en de termijn verlengen.

    Resultaten van al behaalde examens blijven geldig. Resultaten van al behaalde examens blijven geldig tot het einde van de normale studieduur plus 2 jaar. 

    Als examendeelnemer hoef je geen lesgeld aan DUO te betalen. Maar je hebt ook geen recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct.
    Je studiefinanciering en studentenreisproduct (SRP) moet je zelf op tijd stop zetten via Mijn Duo (duo.nl). De datum die je doorgeeft aan DUO moet dezelfde datum zijn als de datum waarop de school jou uitschrijft.
    Denk er ook aan om je SRP stop te zetten bij een ophaal­automaat (uiterlijk op de tiende dag van de eerste maand dat je geen recht meer hebt op studiefinanciering). Je mag vanaf de eerste dag van die maand niet meer reizen met het SRP. Gebruik je je SRP dan nog? Dan krijg je een boete van DUO.
    Aan een inschrijving als examendeelnemer zijn kosten verbonden. Kijk voor meer informatie hierover in het Examenreglement op intranet.

  49. School verlaten met lager diploma

    Als je eerder stopt met de opleiding, kom je misschien in aanmerking voor een diploma van een lager niveau. Dat hangt onder andere af van het gevolgde onderwijsprogramma en van de vraag of je aan alle andere verplichtingen hebt voldaan. Als je erover denkt om te stoppen met je opleiding, neem dan zo snel mogelijk contact op met je mentor/coach en indien wenselijk de zorgcoördinator. Zij kunnen samen met jou nagaan of het behalen van een lager diploma mogelijk is. De schoolleiding dient hiervoor akkoord te geven. Om uit te kunnen stromen met een diploma op een lager niveau moet je deelnemen aan de examens voor dat niveau of vrijstelling krijgen voor een of meer examens, omdat je deze behaald hebt op een hoger niveau. Ook moet je voldoende keuzedeelexamens hebben afgelegd (het aantal keuzedeelexamens dat verplicht is voor de opleiding van het lagere niveau). Voordat je stopt met de opleiding moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de examenorganisatie van de vestiging om het examen op een lager niveau af te leggen.

    Volg je een niveau 3 of 4 opleiding in de Beroepsopleidende leerweg (BOL) en heb je prestatiebeurs? Dan moet je deze terugbetalen aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) als je de school verlaat zonder diploma of met een lager diploma dan niveau 3 of 4.

  50. Doorgaan met andere opleiding

    Wil je na het behalen van je diploma verdergaan met een andere opleiding bij ons op school? Schrijf je dan voor 1 april in voor de nieuwe opleiding. Je blijft dan als student geregistreerd staan en je houdt recht op studiefinanciering en je SRP (mits achttien jaar en ouder, BOL-student en maximum aan prestatiebeurs nog niet verbruikt). Het is belangrijk dat je je plannen op tijd bespreekt met je studieloopbaanbegeleider. 

  51. Examens deels behaald

    Behaal je geen diploma, maar heb je wel examenonderdelen afgelegd? Dan kun je, via de examencoördinator van jouw school, een instellingsverklaring aanvragen bij de centrale examencommissie. Op deze verklaring staan de resultaten van de examenonderdelen die je hebt afgelegd.
  52. Meer weten over examinering?

    • De voorwaarden om toegelaten te worden tot het examen vind je bij 'Toelating tot de examens'.
    • In de Onderwijs- en Examenregeling van Helicon staat informatie over de inhoud en organisatie van examens of examenonderdelen. Er is ook een eenvoudigere versie van het examendeel van de Onderwijs- en Examenregeling, de digitale examenuitleg op MijnHelicon > Ga snel naar > Examenoverzicht. Hier staat informatie over de examinering zoals die dit examenjaar geldt.
    • In je examenjaar krijg je meer informatie over de inhoud en planning van de examens.
  53. Studiefinanciering en studentenreisproduct / Kindgebonden budget

    Studiefinanciering: Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je studiefinanciering aanvragen. Lees op de website van DUO uitgebreide en actuele informatie. Of Studiefinanciering - DUO

    Kindgebonden budget: Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar.Ouders krijgen kind gebonden budget naast de kinderbijslag. De hoogte van het kind gebonden budget hangt af van:

    • hoeveel kinderen u heeft;
    • de leeftijd van uw kinderen;
    • de hoogte van uw (gezamenlijke) inkomen en uw eventuele vermogen. 

    Ouders kunnen via Kindgebonden budget (belastingdienst.nl) meer informatie krijgen.

  54. Lesgeld en cursusgeld

    Als je op 1 augustus achttien jaar of ouder bent betaal je de wettelijk vastgestelde les- en /of cursusgelden: BOL Studenten betalen lesgeld. De hoogte van het les- en cursusgelden wijzigt jaarlijks licht en is afhankelijk van het soort onderwijs dat je volgt. Het lesgeld betaal je aan DUO. De precieze bedragen vind je op: Rijksoverheid

    Let op: Als je op 1 augustus nog geen achttien jaar of ouder bent hoef je geen lesgeld of cursusgeld te betalen.

  55. Stoppen met je opleiding

    Ben je van plan om te stoppen met je opleiding?

    • Bespreek dit dan altijd met je studieloopbaanbegeleider. Daarnaast is het mogelijk dat je een gesprek hebt met de coördinator onderwijsondersteuning. Vervolgens vul je samen met je studieloopbaanbegeleider en/of de opleidingsmanager een uitschrijvingsformulier in dat door jou en school wordt ondertekend. Uitschrijven met terugwerkende kracht wordt niet geaccepteerd.

    Ben je jonger dan achttien jaar en heb je nog geen havo-, vwo- of mbo-niveau 2-, 3- of 4-diploma?

    • Dan ben je kwalificatieplichtig. Wij mogen je dan alleen uitschrijven als je een bewijs van inschrijving hebt van een andere school.

    Ben je tussen de achttien en drieëntwintig jaar en verlaat je de school zonder havo-, vwo- of mbo-niveau 2-, 3- of 4- diploma?

    • Dan melden we aan de leerplichtambtenaar van je gemeente dat je gestopt bent met je opleiding. De leerplichtambtenaar kan contact met je opnemen over wat je gaat doen, bijv. een andere opleiding of werken.

    Wat moet je verder doen als je je uit laat schrijven?

    • Geef aan je BPV-bedrijf door dat je gaat stoppen met de opleiding en dus ook geen BPV meer zult volgen. Doe dit voordat je je uitschrijft op school.
    • Ontvang je studiefinanciering? Dan moet je aan DUO doorgeven dat je stopt met je opleiding via Mijn Duo (duo.nl). De datum die je doorgeeft aan DUO moet dezelfde datum zijn als waarop de school jou uitschrijft.
    • Denk er ook aan om je Studentenreisproduct (SRP) stop te zetten bij een ophaal­automaat (uiterlijk op de tiende dag van de eerste maand dat je geen recht meer hebt op studiefinanciering). Je mag vanaf de eerste dag van die maand niet meer reizen met het SRP. Gebruik je je SRP dan nog? Dan krijg je een boete van DUO.
    • Huur je een kluisje/locker? Volg dan de regels van jouw school over het inleveren van je kluissleutel/lockersleutel.

    Wat doet de school als je je uit laat schrijven?

    • We schrijven je uit op de dag dat je het uitschrijvingsformulier hebt ondertekend. Er vindt altijd een exitgesprek met de schoolleiding plaats. Meestal zal dat met de teamleider van je opleiding zijn. In overleg met de schoolleiding wordt de datum van uitschrijving bepaald.
    • We melden aan je BPV-bedrijf dat je gestopt bent met je opleiding.
    • We sturen een MBO verklaring naar je op indien je examenonderdelen hebt afgelegd en/of kwalificatieplichtig bent. 

    Hoe zit het met het lesgeld?

    • Ben je op 1 augustus achttien jaar of ouder en sta je ingeschreven voor een opleiding in de BOL? Dan moet je lesgeld betalen aan DUO.
    • Besluit je op of na 1 augustus te stoppen met de opleiding? Dan moet je het lesgeld toch betalen. In een paar gevallen kun je (een deel van) het lesgeld terugkrijgen, bijvoorbeeld als je tussentijds een diploma behaalt. Wil je meer informatie over de voorwaarden voor teruggave van (een deel van) het lesgeld? Kijk dan op de website van DUO (duo.nl)

  56. Stoppen met je opleiding - Informatie van mijn vestiging

    Ben je van plan om te stoppen met je opleiding?
     Bespreek dit dan altijd met je mentor/coach. Daarnaast is het mogelijk dat je een gesprek hebt met de zorgcoördinator. Vervolgens vul je samen met je mentor/coach en/of de teamleider een uitschrijvingsformulier in dat door jou en school wordt ondertekend. Uitschrijven met terugwerkende kracht wordt niet geaccepteerd.

    Ben je jonger dan achttien jaar en heb je nog geen havo-, vwo- of mbo-niveau 2-, 3- of 4-diploma?
    Dan ben je kwalificatieplichtig. Wij mogen je dan alleen uitschrijven als je een bewijs van inschrijving hebt van een andere school.

    Ben je tussen de achttien en drieëntwintig jaar en verlaat je de school zonder diploma?

    Dan melden we aan de leerplichtambtenaar van je gemeente dat je gestopt bent met je opleiding. De leerplichtambtenaar kan contact met je opnemen over wat je gaat doen, bijv. een andere opleiding of werken.

    Wat moet je verder doen als je je uit laat schrijven?

    • Geef aan je BPV-bedrijf door dat je gaat stoppen met de opleiding en dus ook geen BPV meer zult volgen. Doe dit voordat je je uitschrijft op school. Lever je urenrapportage van je BPV in of vul ook het formulier 'voortijd beeïndigen BPV' in.
    • Ontvang je studiefinanciering? Dan moet je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) doorgeven dat je stopt met je opleiding via Mijn Duo. De datum die je opgeeft aan DUO moet dezelfde datum zijn als waarop de school jou uitschrijft.
    • Denk er ook aan om je studentenreisproduct (SRP) stop te zetten bij een ophaalautomaat (uiterlijk vijf werkdagen nadat je geen recht meer hebt op studiefinanciering). Als je dit te laat doet, dan moet je een boete aan DUO betalen.
    • Huur je een kluisje/locker? Kijk dan op MijnHelicon > Faciliteiten > Kluisjes voor de regels van jouw school over het inleveren van je kluissleutel/lockersleutel.
       

    Wat doet de school als je je uit laat schrijven?

    • We schrijven je uit op de dag dat je het uitschrijvingsformulier hebt ondertekend.  In overleg met de schoolleiding wordt de datum van uitschrijving bepaald.
    • We melden aan je BPV-bedrijf dat je gestopt bent met je opleiding.
    • We sturen je laatste rapport of een testimonium met behaalde examenresultaten naar je op.
       

    Hoe zit het met het lesgeld en cursusgeld?

    • Ben je op 1 augustus achttien jaar of ouder en sta je op 1 oktober ingeschreven voor een opleiding in de BOL? Dan moet je lesgeld betalen aan DUO.
    • Ben je op 1 augustus achttien jaar of ouder en sta je op 1 oktober ingeschreven voor een opleiding in de BBL? Dan moet je cursusgeld betalen aan DUO. Dit wordt geïnd via de school. 
    • Besluit je ná 1 oktober te stoppen met de opleiding? Dan moet je het lesgeld of cursusgeld toch betalen. In een paar gevallen kun je (een deel van) het lesgeld of cursusgeld terugkrijgen, bijvoorbeeld als je tussentijds een diploma behaalt. Wil je meer informatie over de voorwaarden voor teruggave van (een deel van) het lesgeld of cursusgeld? Kijk dan op de website van DUO. Daar vind je ook een aanvraagformulier voor teruggave.
       

    School verlaten met een lager diploma?

    Als je eerder stopt met de opleiding, kom je misschien in aanmerking voor een diploma van een lager niveau. Dat hangt onder andere af van het gevolgde onderwijsprogramma en van de vraag of je aan alle andere verplichtingen hebt voldaan. Als je erover denkt om te stoppen met je opleiding, neem dan zo snel mogelijk contact op met je mentor/coach en indien wenselijk de zorgcoördinator. Zij kunnen samen met jou nagaan of het behalen van een lager diploma mogelijk is. De schoolleiding dient hiervoor akkoord te geven. Om uit te kunnen stromen met een diploma op een lager niveau moet je deelnemen aan de examens voor dat niveau of vrijstelling krijgen voor een of meerdere examens omdat je deze behaald hebt op een hoger niveau. De examencommissie kan je vertellen welke examens of examenonderdelen je moet doen.

    Belangrijk voor leerlingen van niveau 3 en 4:
    Ontvang je prestatiebeurs dan moet je deze terugbetalen aan DUO als je de school verlaat zonder diploma of met een lager diploma dan niveau 3 of 4.

    Uitschrijving examenkandidaten BOL

    De school is verplicht om je uit te schrijven op de dag dat de examencommissie beslist dat je geslaagd bent. In de maand dat je slaagt, heb je nog recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct (SRP). Vanaf de eerste dag van de maand daarna niet meer. Je moet zelf aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) doorgeven dat je stopt met je opleiding via Mijn Duo. De datum die je doorgeeft aan DUO moet dezelfde datum zijn als de datum waarop de school jou uitschrijft. Denk er ook aan om je SRP stop te zetten bij een ophaalautomaat (uiterlijk vijf werkdagen nadat je geen recht meer hebt op studiefinanciering).